save the planet för gods sake

på so'n håller vi på att prata om miljöförändringar, globalaförändringar och klimat förändrungar. vi håller bland annat på att se filmen the planet (se den för bövulen!). menjag har aldrig tidigare varit särskillt insatt innom det, men nu fan! jag får ångest bara av att tända en lampa eller spola i toaletten.

kan ge er lite snabbfakta: vi människor på jorden använder 20% mer av jordens resurser än vad som är möjligt för att hålla vår planet i gott skick, vilket betyder att vi skulle behöva leva på 5 olika planeter för att kunna hålla våran levnads standard som vi har nu. det betyder också att jorden innom 30-60 år... ja, det kommer bli enorma förändringar. katastrof. öknar växer. temperaturerna stiger. glaciärerna smälter. ozonhålen växer. i och med alla dessa förändringar så kommer möjligheten att tex. odla mat, sköta boskap och få tillgång till rent vatten minska otroligt mycket. och samtidigt som befolkningegn växer (år 2050 uppskattas det finnas 9miljarder människor på jorden), så betyder ju det att det kommer gå hungernöd på otroligt många.

vist, vi här uppe i sverige kan skatta oss lyckliga efter som att vi inte kommer drabbas... på ett tag. för istället blir det dom runt ekvatorn som drabbas allra först. dom som inte har gjort naturen något ont. dom har ju för fan inte ens el. (nåja, välldigt många har iallafall inte det.) dom människorna kommer få fly från deras länder, efter som att det innom några få år kommer vara omöjligt att få fram vatten för dom och deras boskap. skogar och djur kommer dö för det kommer vara helt omöjligt att odla och alla floder och sjöar kommer torka ut.

40% av alla våra djur och växter är redan utrotningshotade. det är sjukt!

jag hade absolut ingen aning om att det var såhär illa. så nu kommer jag lätt bli ett miljö-freak och sluta slänga skräp ute, sluta ha lampor tända i onödan, inte ha rinnande vatten i onödan ock så vidare. små saker, men som ändå kommer göra en viss skillnad och som inte är så svåra att hålla.

dethär inlägget kanske inte påverkar någon ett piss, vad vet jag? men se i alla fall filmen, den var helt underbar!



Postat av: Anonym

asså jaa har också blivit så efter filmen:|dt e så jääkla läskigt! ja bah shiit lamporna e tända!+ att ja ska gå o köpa lågenergi lampor. 4 "vanliga lampor"= 1 energi lampaa
jaag har nä'stan börja säga till mig själv att inte skaffa moppe:S:S

2007-05-12 17:33:30
Postat av: emma

hah, gissa om jag fick ångest nu när jag fick min moppe? ;)

2007-05-13 10:47:03
http://holdens.webblogg.se

KOMMENTERA HÄR:

NAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)

BLOGG:

KOMMENTAR:

Trackback